Yhteystiedot

T:mi Ääntä kohti

Y-tunnus:
1240467-8

Maija Lauri

maijalau
@gmail.com

gsm: 040-5127206

Menneitä ja tulevia

Keho ja ääni

Erilaiset lihasten jännitystilat, romahtanut rintakehä, vääristynyt rangan asento, jännittynyt pallea, ongelmat purennassa jne. kuuluvat äänen laadussa ja vaikuttavat äänenmuodostukseen ja artikulaatioon.

Sisäänhengityksessä keuhkot laajenevat, kylkiväli- ja rintalihakset tekevät keuhkoille tilaa. Pallea työntyy kohti vatsaonteloa ja selkäranka pitenee. Uloshengityksessä pallea nousee takaisin paikalleen rintaonteloon ja keskivartalolihakset myötäilevät keuhkojen tyhjennysliikettä. Yleensä äänentuotto ajoittuu uloshengitykseen, jolloin kurkunpäässä olevat pienet lihakset, äänihuulet, alkavat värähdellä. Kurkunpäästä värähtelyn matka jatkuu ääntöväylän kautta kohti suuta. Myös ääntöväylän, suun lihakset ja kielilihas vaikuttavat sekä ääntö- että artikulaatioprosessiin.  

On siis väistämätöntä, että keho ja kehon hyvinvointi heijastuvat ääneen ja vaikuttavat siihen, miten vaivattomalta tai vaikealta äänenkäyttö tuntuu.

pallomaija2.jpgKeho ”kantaa” myös mieltä, erilaisia ajatusmalleja, tunnetiloja sekä heijastelee kantajansa käsitystä itsestään. 

Keholla ilmaisemme persoonallisuuttamme ja keholliset tuntemukset, kehon asento ja liikkeet vaikuttavat mieleen, ajatusmalleihin ja tunnetiloihin. Hengitysterapian viitekehyksen mukaan voimme ajatella myös, että asento missä olet voi muuttua henkilökohtaiseksi tavaksi olla olemassa ja liike voi olla henkilökohtainen oman olemassaolon toteutumiselta tuntuva luonnollinen kokemus

LUE LISÄÄ HENGITTÄMISESTÄ TÄÄLTÄ